O PROJEKTU

Od prvog sastanka s predstavnicima EPK Rijeka 2020. u Kastvu krajem 2017. godine znali smo da će naš zadatak u ovom značajnom projektu biti usmjeren na očuvanje ugroženih jezika. Tijekom tri godine provođenja ciljeva Programskog pravca 27 susjedstava upoznali smo vrijedne ljude iz susjedstava naše Županije, učili smo, prenosili ideje, upoznavali rad i razmjenjivali iskustva s udrugama, institucijama i u  Lisabonu i Daruvaru, radili smo na projektu Vijeća Europe STEPS i ostalim programima EPK RI 2020. Tim Susjedstvo Kastav posjetio je europskog susjeda grad Pečuh koji je 2010. godine bio Europska prijestolnica kulture. 

Uz snažnu potporu Grada Kastva, na projektu je radila Udruga Čakavski senjali, Udruga Kastafsko kulturno leto i Dječji vrtić „Vladimir Nazor“ Kastav. Veliko finale naših aktivnosti trebala je biti međunarodna konferencija s temom očuvanja ugroženih jezika međutim pandemija je promijenila mnoge pa i naše planove. Umjesto konferencije, odlučili smo se na inicijativu s pozivom na zajedništvo u očuvanju hrvatskih dijalekata i zavičajnih govora. Dobili smo značajnu potporu institucija, udruga i pojedinaca i tako osnaženi s našom inicijativom i zahtjevima krećemo prema nadležnim ministarstvima vjerujući u dobar ishod. 

 

 

 

O INICIJATIVI ZA OČUVANJEM DIJALEKATA
I ZAVIČAJNIH GOVORA

O potporama i argumentima

Dokumentarni film
„ĆEMO ZGUBIT NAŠ ZAJIK?“

Svakim se danom, ne samo kastavski dijalekt već i ostali dijelakti diljem svijeta, sve manje i manje upotrebljavaju. Jezik je glavno obilježje kulture, pa možemo reći da kako nestaje jezik nestaju i običaji i kultura. Razlozi tome su raznovrsni, a u ovom dokumentarcu spomenuti će se oni najveći. Što vi mislite, ćemo li zgubit naš zajik?

Film “Ćemo zgubit naš zajik?” ključni je dokument kastavskog projekta koji zorno objašnjava motiv odabira teme i razloge inicijative koju smo pokrenuli. 

 

Dokumentarni film
"isto, a opet drugačije - pusno vreme"

Dokumentarac nastao na projektima “Dnevni boravci” susjedstva Kastav u koje su pozvani prijatelji iz susjednih gradova i općina  kako bi kroz druženje i razmjenu iskustava razgovarali o običajima u našem kraju. U neformalnom okruženju se može dočarati bogatstvo dijalekata. 

Dokumentarni film
"isto, a opet drugačije - DELO PO LEHAH"

Ovaj dokumentarac je također snimljen na projektu “Dnevni boravci” susjedstva Kastav. Prikazana je različitosti u dijalektu između dva grada koja nisu značajno udaljeni jedan od drugoga. Saznajemo da je svaka  zajednica imala svoj dijalekt i to je ono što je razlikovalo zajednicu od zajednice.

VREMENSKA KAPSULA SUSJEDSTVA KASTAV

Susjedstvo Kastav odlučilo je da će u vremensku kapsulu EPK, koja će se otvarati za 100 godina, položiti knjigu Cvjetane Miletić „Slovnik kastafskega govora“. 

Vremenska kapsula sadrži poruku koju svako od susjedstava ostavlja za budućnost, tako da tijekom festivala susjedstava ista putuje, prenosi se, a predstavnici susjedstva polažu u nju svoju poruku, nakon čega će se kapsula pohraniti na 100 godina. Sadržaj vremenske kapsule odnosi se na određene specifičnosti svakog od 27 susjedstava, odnosno na budućnost susjedstva i kako ga stanovnici vide za 100 godina. 

Naša je želja da za stotinu godina ljudi govore i razumiju naš „ča“!